تحقیق درباره اقتصاد زعفران
تحقیق درباره اقتصاد زعفران

توضیحات :
تحقیق درباره اقتصاد زعفران در قالب Word دارای 55 صفحه قابل ویرایش

بخشی از متن :
مقدمه
زعفران يكي از گياهان استثنايي است كه در عين نياز به آب كم، از بازده اقتصادي بسيار بالايي برخوردار بوده و علاوه بر اشتغال‌زايي فراوان و جلوگيري از مهاجرت روستاييان مناطق كم آب، قدرت ارزآوري شايان توجه اين محصول، ساليانه ده‌ها ميليون دلار درآمد ارزي را به دنبال دارد. ايران اولين و بزرگترين توليدكننده و صادركننده زعفران است كه در دهه‌هاي اخير به علت كوتاهي در امر صادرات و بهبود كيفيت و بازاريابي رقباي ايران در بازار جهاني، عملكرد بهتري داشته‌اند. صادرات زعفران با توجه به مزيت نسبي ايران در توليد اين محصول و ارزآوري آن از اهميت زيادي برخوردار است .
پاره‌اي از مناطق كشور ايران با تنوع وسيع آب وهوايي، در زمينه توليد برخي از محصولات كشاورزي از مزيت نسبي قابل توجهي برخوردارند. شرايط ويژه‌اي كه از لحاظ جغرافيايي در مركز و جنوب خراسان وجود دارد، از قبيل كويري بودن، كيفيت نامناسب آب و فقر زمين از نظر عناصر غذايي مورد نياز گياه و روش‌هاي سنتي توليد محصولات كشاورزي از عواملي است كه رشد كشاورزي را در اين مناطق محدود كرده است. در بين گياهان زراعي، زعفران گياهي است كه توانسته است با خصوصيات ويژه‌ي خود مسئله كم‌آبي مناطق مذكور را تحمل نمايد و با داشتن بازده اقتصادي بالا، موجبات دلگرمي و ماندگاري بهره‌برداران را فراهم كند، لذا با توجه به صادراتي بودن زعفران و رقابت‌هاي موجود در سطح جهاني در زمينه رشد بازار، زعفران نياز به تحقيقات اقتصاد كشاورزي در مورد بازاريابي و صادرات زعفران روزبه روز محسوس‌تر مي‌شود .
تاريخچه
پيشينه‌ي تاريخي زعفران ايران حاكي از كشت و توليد فراوان و همچنين صادرات زياد اين محصول زراعي سنتي است، به طوريكه بعضي از شهرهاي ايران به لحاظ توليد مرغوب و فراوان شهرتي فراوان كسب كرده بودند.
در عصر قاجار كه دوره‌ي شكست‌هاي نظامي و اقتصادي كشور بود، قسمتهايي از نقاط زعفران‌خيز ايران در ايالت آران كه بعدها روس‌ها آن را آذربايجان شوروي ناميدند، از كشور جدا گرديد. در همين دوره در قسمت‌هاي زعفران‌خيز خراسان، زراعت اين محصول با ناكامي مواجه بود، زيرا مصرف داخلي زعفران كشور به لحاظ فقر عمومي بسيار اندك و صادرات آن به خارج كشور به سبب بي‌توجهي دولت به امر بازرگاني خارجي و نداشتن شبكه راه‌ها، ناچيز بوده و اين در حالي است كه قيمت تمام‌شده زعفران و نرخ فروش آن در بازار در مقايسه با ساير كالاهاي مصرفي خوراكي بسيار نازل بوده است.
ركورد صادرات زعفران در اواخر قاجاريه،‌ تا جايي است كه ميزان آن در مقايسه با كالاهاي ديگر بسيار ناچيز به نظر مي‌آيد، بطوريكه سديدالسلطنه (كبابي) طي گزارشي كه از ارزش صادرات بندرعباس در سال 1328 ه.ق. مي‌دهد، در حالي كه 21230 تومان سبزيجات و 53272 تومان انغوزه و 27592 تومان گل سرخ و 100681 تومان پنبه و 6993 تومان روناس و غيره از اين بندر به مقصد خارج صادر شده است، فقط 95 تومان زعفران از اين بند صادر شده است كه اگر صادرات از راه خشكي را هم رقمي در همين حدود به حساب آوريم و يا دو سه برابر منظور كنيم، باز هم رقم بسيار ناچيزي به دست مي‌آيد.
چارلز در كتاب خود از صدور زعفران از راه تبريز خبر داده، اما ميزان آن را مشخص نكرده است .
توليد و تجارت جهاني اين محصول همواره در دست ايرانيان بوده است، ‌اكنون نيز استان خراسان بيشترين و مرغوبترين زعفران جهاني را توليد مي‌كند، گرچه در نواحي زعفران‌خيز گذشته ايران تلاش‌هاي موفقيت‌آميزي در جهت تجديد زراعت اين محصول آغاز شده است كه به نوبه‌ي خود نويدگر آينده‌ي درخشانتري براي زعفران در بازار جهاني نيز است .

اهميت اقتصادي زعفران
زعفران به عنوان گرانترين محصول كشاورزي و دارويي جهان جايگاه ويژه‌اي در بين محصولات صادراتي ايران دارد. در حال حاضر ايران بزرگترين توليدكننده و صادركننده زعفران در جهان است و بيش از 65درصد توليد جهاني اين محصول گرانبها به ايران اختصاص دارد.
كاربردهاي فراوان و گسترده زعفران، خواص ويژه اين داروي باارزش، نقش خاص آن در زندگي كشاورزان استان‌هاي خراسان و فارس و همچنين ارزش افزوده‌ي بالاي آن، لزوم توجه ويژه به مسائل توليد، صادرات و بازاريابي زعفران را بيش از پيش روشن مي‌نمايد.
در ايران اهميت زعفران كاري از جنبه‌هاي گوناگون نظير بهره‌وري بالاي آب در مقايسه با ساير محصولات كشاورزي، اشتغال روستائيان و جلوگيري از مهاجرت آنها، درآمدزايي آن نسبت به ساير محصولات كشاورزي، همچنين از لحظا توسعه صادرات غير نفتي ـ با توجه به سياست دولت مبنتي بر افزايش صادرات غيرنفتي ـ قابل بررسي است.
بر طبق بررسي‌هاي انجام گرفته در وزارت كشاورزي، هر هكتار زعفران در طول سال به طور متوسط براي انجام امور كاشت، داشت، برداشت و جداسازي كلاله از اجزاء گل به 270 نفر روز كار نياز دارد كه با توجه به سطح زير كشت 47208 هكتاري آن، معادل 7/12 ميليون نفر روز كار ايجاد مي‌شود.
و...

فهرست مطالب :
مقدمه

تاريخچه

اهميت اقتصادي زعفران

قيمت زعفران

قيمت جهاني زعفران

بازاريابي زعفران

تشكل‌هاي بازاريابي نياز مبرم زعفران

ميزان توليد زعفران

ميزان صادرات زعفران در جهان

مشكلات صادرات زعفران

بورس بين‌المللي زعفران مشهد

ايران بزرگترين توليدكننده و اسپانيا بزرگترين صادركننده زعفران جهان

آسيب‌شناسي صنعت زعفران ايران، چالش‌ها و راهكارها

سهم ايران در بازارهاي جهاني زعفران

رقابت زعفران ايران با زعفران کشمير

فایل هایی که پس از خرید می توانید دانلود نمائید

20979_1578725520_35577_8524_1611.zip0.13 MB
پرداخت و دانلود محصول
بررسی اعتبار کد دریافت کد تخفیف
مبلغ قابل پرداخت : 19,000 تومان پرداخت از طریق درگاه
انتقال به صفحه پرداخت